donderdag, december 28, 2006


De God van Einstein


Einstein gebruikte het woord 'God' nog al eens in de betekenis van 'de schepper/de natuur'. Ik vond dat zelf een leuk gebruik. Je doet alsof je in God gelooft, maar ondertussen gebruik je 'God' in een beperkte betekenis.

Uit een stukje in Time van 6 november 2006, p. 30-31, getiteld Faith in Figures zie ik nu dat die opvatting ook weer niet zo bijzonder is. De meeste Amerikanen geloven in God. Als ik de percentages goed optel een 94%. Maar 24% van alle Amerikanen gelooft in een 'Distant God'. Een God die niet interacteert met de wereld en die niet boos is. God is meer een kosmische kracht die de wetten van de natuur in beweging zette. Ik had het zelf bijna niet beter kunnen formuleren.

De andere Godsopvattingen van de Amerikanen zijn:
- de Autoritaire God (31%). Deze bemoeit zich diepgaand met het dagelijkse leven en met de wereldgebeurtenissen. God is boos over zonde en kan de ongelovigen e.d. straffen. Een soort Bush dus. Zich overal mee bemoeien zodat er tenslotte een gigantische zooi ontstaat. Misschien wel een vrij realistische Godsopvatting dus.

- de Barmhartige (Benevolent) God (23%). Deze is ook diep betrokken bij de dagelijkse gang van zaken maar is overwegend een positieve kracht die terughoudend is met straf.

- de Kritische God (16%). Deze interacteert niet echt met de wereld maar is wel ongelukkig met de gang van zaken, tenslotte zal hij goddelijke rechtvaardigheid uitoefenen. Eigenlijk dus een selectieve God. Alleen de goeien mogen tenslotte blijven.

De Autoritaire God wordt aangehangen door 53% van de Afrikaanse Amerikanen en door 56% van de mensen die sterk geloven dat God een 'hij' is.

De Barmhartige God wordt door jongeren onder de 30 niet meer aangehangen. Nog maar 13% in deze groep gelooft in die Barmhartige God.

De Afstandelijke God wordt vooral aangehangen (37%) door huishoudens met een inkomen van meer dan $100.000,-- per jaar. Verder gelooft 42% van de Amerikaanse Joden in deze God.

De aanhang van deze Goden is ook geordend op politieke items.
1. Abortus is altijd verkeerd: 23%, 17%, 5%, 2%.
2. De oorlog in Irak is gerechtvaardigd: 63%, 47%, 38%, 29%.
3. Vertrouw president Bush veel: 32%, 23%, 12%, 9%.
De volgorde van de groepen/percentages is: autoritaire God, barmhartige God, kritische God, afstandelijke God.

De aanhangers van de Afstandelijke God vinden dus niet automatisch abortus altijd verkeerd, ze vinden de oorlog in Irak overwegend niet gerechtvaardigd en ze hebben een minimaal vertrouwen in Bush.