maandag, november 27, 2006


Minder vrienden


In de wetenschapsbijlage van 18 november besteedde NRC Handelsblad aandacht aan de vraag of ook in ons land mensen minder vrienden hebben dan pakweg 20 jaar geleden. In Amerika is dat immers met ongeveer 1/3 afgenomen. Ik heb aan het desbetreffende artikel verder geen aandacht besteed omdat het niet informatief was. Het was hoogstens een voorbeeld van gemakzuchtige journalistiek. Op zich is de vraag interessant, het pagina-grote artikel van Ellen de Bruin was ook goed leesbaar, maar het was gebaseerd op een vraaggesprek met enkele sociologen die het kennelijk ook niet echt wisten.

In de wetenschapsbijlage van afgelopen zaterdag (25 nov. 2006, p.46, Brieven) van NRC Handelsblad reageert Henk de Vos, hoofddocent sociologie van de RUG, daarop.

Hij merkt op dat er 2 aanwijzingen zijn om te vermoeden dat ook in Nederland het aantal vriendschappen is afgenomen. Allereerst zijn Nederlanders sinds 1975 bijna 20 procent minder tijd gaan besteden aan bij elkaar op bezoek gaan. Kenmerken voor vriendschappen is dat je bij elkaar over de vloer komt en daar wordt dus minder tijd voor uitgetrokken. De tweede aanwijzing is volgens hem dat de oorzaken die vermoedelijk in de V.S. gelden, zich ook in Nederland voordoen. Die oorzaken zijn toename van betaald werk en grotere woon-werkafstanden. Tegenover deze aanwijzingen staan er volgens hem geen die erop wijzen dat het aantal vriendschappen gelijk is gebleven of zelfs is toegenomen.

Hij merkt ook nog op dat de bewering dat mensen eventueel ook heel goed met minder vrienden toekunnen, zoals in het artikel gesteld werd, helemaal niet klopt omdat er juist 'een schat aan onderzoek' is 'waaruit blijkt dat mensen een netwerk van mensen nodig hebben "die er voor elkaar zijn", om gezond te blijven, om voldoende sociale controle te ervaren en om als kind goed te socialiseren'. Hij haalt in dit verband de Amerikaanse hoogleraar en cardioloog Dean Ornish aan, die verklaarde dat als een sociaal netwerk in de vorm van een medicijn kon worden verstrekt, een arts medisch onjuist zou handelen als hij het niet zou voorschrijven.