woensdag, juni 28, 2006


Wetenschappelijke vrijheid en markt


Prof. Ard-Pieter de Man, hoogleraar Technische Bedrijfskunde, TU Eindhoven: 'Het bekende peer review systeem, een hoeksteen van de academische publicatiemolen, heeft ook geleid tot een toenemend conservatisme. Het is in veel wetenschapsvelden moeilijk om nieuwe vraagstellingen of methoden te introduceren omdat zij altijd wel ergens op tegenstand stuiten. Dat heeft ertoe geleid dat er nu een scala van wetenschappelijke tijdschriften is, die allemaal hetzelfde onderzoek publiceren en waarin men elkaar napraat.
...
De meeste universiteiten werken volgens volstrekt verouderde organisatieprincipes. Is dit dan academische vrijheid? Of is dit een cultuur die vernieuwing buitensluit? Die geslotenheid kan en moet mijns inziens doorbroken worden door meer markt.'


Opmerking: Merkte Friedrich Hayek al niet op dat er een verband is tussen de vrije markt en wetenschap? The Road to Serfdom, dacht ik.

Bron: NRC Handelsblad, 27/06/2006, p. 6, Ard-Pieter de Man. Wetenschapper is geen willoos individu. Markt en academische vrijheid gaan prima samen.