zaterdag, maart 25, 2006


Grote vooruitgang bij AIDS-bestrijding?


Bij de bestrijding van de aids-epidemie is grote vooruitgang geboekt. "Maar we rennen nog steeds achter de ziekte aan." Aldus Peter Piot, directeur Unaids.

'Nooit eerder in het bestaan van Unaids was de Vlaming dr. Peter Piot zo optimistisch. Alle instrumenten om de aids-epidemie te keren zijn beproefd en beschikbaar. Er wordt alleen te weinig mee gedaan.'

Commentaar Mik

De cijfers. (Eind) vorig jaar waren er 40 miljoen mensen besmet. Vorig jaar zijn er 5 miljoen gevallen bijgekomen en 3 miljoen mensen stierven als gevolg van aids. Voor de duidelijkheid heb ik de cijfers afgerond.

De cijfers spreken duidelijke taal, denk ik. Als er in 1 jaar 5 miljoen nieuwe gevallen bijkomen op een totaal van ongeveer 35 a 40 miljoen, dan betekent dat dus alleen maar dat het aantal besmettingen ieder jaar met ongeveer 1/7 tot 1/8 groeit. Omdat de totale hoeveelheid mensen die besmet is ook nog eens groeit, groeit de epidemie dus steeds sneller. Weinig reden om optimistisch te zijn dus.
Tegelijkertijd is er geen enkele reden waarom de epidemie nog in die mate zou moeten groeien. De verwekker is bekend, de manier waarop de ziekte wordt overgedragen is bekend en met een aantal simpele maatregelen zou de ziekte goed onder controle te brengen moeten zijn. Dus, inderdaad, de instrumenten zijn er en ze zijn beproefd. Maar nu nog het toepassen. Hoe krijg je landen, regeringen, politici, mensen in beweging?

Het probleem is niet dat mensen achter AIDS aanrennen, het probleem is dat ze sloffen
in plaats van rennen.

Bron: NRC, 24/03/2006, p. 5, Wereld rent nog steeds achter aids aan. Dick Wittenberg.