dinsdag, oktober 23, 2007


Smeltend poolijs: overdrijft Al Gore?


Volgens Karel Knip in de W&O van afgelopen zaterdag zou de ergste overdrijving van Al Gore de suggestie zijn dat de zeespiegel in de nabije toekomst meters gaat stijgen. (Gore stelt dat de zeespiegel tenminste 6 meter gaat stijgen zodra het ijs op Groenland en de Zuidpool is gesmolten, aldus Knip.) Verder zou het een feit zijn dat de zeespiegel op dit moment niet merkbaar sneller stijgt dan hij al 150 jaar doet en dat er geen drama's worden verwacht. Tenslotte stelt hij nog over Gore dat hij 'de emoties zonder de feiten' zou geven.

In de Skeptical Inquirer van mei/juni van dit jaar lees ik in de "IPCC Reports Excerpts" op p. 6/7 de volgende 'opwekkende' mededelingen.

1. Nieuwe gegevens verzameld na het Third Assessment Report laten zien dat de verliezen van de ijskappen van Groenland en Antarctica ''zeer waarschijnlijk" hebben bijgedragen aan de zeespiegel-stijging over de periode 1993-2003. De verliezen aan ijsmassa op Antarctica en Groenland konden worden verklaard doordat er ijs in zee schoof en doordat de hoeveelheid smeltwater de hoeveelheid neerslag overtrof. Let wel: beide ijsmassa's zijn aan het afnemen, aan het smelten dus.

2. De zeespiegel steeg wereldwijd met 1.8 mm per jaar over de periode 1961-2003. In de periode 1993-2003 lag de zeespiegel-stijging hoger met ongeveer 3.1 mm per jaar. Dat is bijna een verdubbeling. Dat is dus in regelrechte tegenspraak met de bewering van Knip dat de zeespiegel niet merkbaar sneller stijgt dan hij al 150 jaar doet.

3. De gemiddelde noordpool-temperatuur steeg bijna tweemaal zo snel als de wereldwijde temperatuur in de afgelopen 100 jaar.

4. Satelliet-waarnemingen vanaf 1978 laten zien dat het poolijs gemiddeld met 2.7% per tien jaar afneemt en dat het zomerijs zelfs met 7.4 % per 10 jaar afneemt.

5. De laatste keer dat de poolgebieden gedurende een lange tijd beduidend warmer waren dan tegenwoordig (ongeveer 125.000 jaar geleden) leidden reducties in ijs-volume tot een zeespiegelstijging van vier tot zes meter.

In het zelfde nummer lees ik ook nog op p. 33 (Stuart D. Jordan: Global Climate Change Triggered by Global Warming, Part I): ''Gletsjers smelten snel en het netto verlies van ijs aan zeewater van Groenland en meer recent van Antartica is alarmerend." De verschillende literatuurverwijzingen die hij geeft, laat ik hier achterwege.

"Een eenvoudige berekening laat zien dat het bevroren water in de Groenlandse ijskap alleen al, indien gesmolten, de wereldwijde zeespiegel zou verhogen met ongeveer zeven meter."

Uit de rest van het artikel blijkt ook nog dat het Zuidpool-ijs steeds sneller in zee schuift terwijl dit ijsverlies niet gecompenseerd blijkt te worden door toegenomen sneeuwval. Mocht het ooit zover komen dat ook het Zuidpool-ijs volledig zou smelten dan moeten we onze dijken nog eens met een '200 feet' (ongeveer 60 meter) ophogen als dat dan nog kan.

We kunnen twee en twee bij elkaar optellen en tot de conclusie komen dat daar vermoedelijk vier uitkomt. We kunnen ook lekker blijven slapen en straks verwonderd wakker worden wanneer het zoute water over onze voeten klotst.

------------
Ingezonden brief naar W&O van NRC Handelsblad op 23/10/07. In de brief naar W&O heb ik de '200 feet' te slordig omgerekend naar meters en vermelde ik dat dit 65 meter is. In werkelijkheid is het ongeveer 60 meter, wat ik inmiddels hierboven heb aangepast.