zondag, oktober 19, 2008


Groenland smelt 3x sneller

Nederlanders genieten voorlopig vooral van de opwarming van de aarde. Meer mooi weer, hogere temperaturen en zachtere winters.

Toch kan het ook te warm worden. Als het ijs op Groenland smelt, stijgt het zeeniveau met iets van 6 meter of meer. Als een klein stukje van het ijs op de Zuidpool smelt, gebeurt precies hetzelfde. Deskundigen maken zich zorgen over dat Zuidpool-ijs. Ik heb tot nu toe gedacht dat het Groenlandse ijs misschien eerder massaal zal smelten dan het Zuidpool-ijs voor een klein stukje, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet.

De reden om te denken dat Groenland relatief snel zal smelten, is dat het eiland omgeven is door zee en dat het een stuk zuidelijker ligt dan de Noordpool. Zodra het poolijs zomers volledig gesmolten is, kun je verwachten dat het Groenlandse ijs in ieder geval in de zomer relatief snel gaat smelten.

In Environmental Research Web van 10 october 2008 (hier) kom ik nu de volgende verontrustende passage tegen:
Melting in northern Greenland lasted up to 18 days longer than previous maximum values. The melting index, i.e. the number of melting days times the area subject to melting) was three times greater than the 1979–2007 average, with 1.545.106 km2 over many days. The findings were reported in the October 6 edition of EOS, a weekly newspaper published by the American Geophysical Union.


Een belangrijke vraag is natuurlijk: waarom is de smeltindex dit jaar 3x groter. In het overzicht van het NSIDC wordt juist aangegeven dat het een relatief koude zomer was in het poolgebied dit jaar. Wel is de hoeveelheid drijvend poolijs dit jaar vermoedelijk op een nieuw minimum aangekomen.