vrijdag, september 05, 2008


Plaatje poolijs dikte/leeftijd per 2/08





Soms zegt een plaatje meer dan duizend woorden. Het plaatje links geeft de gemiddelde ijsdikte in de periode 1985-2000. Paars is 6 jaar oud of ouder ijs. Donkerrood is ijs van 1 jaar oud. Het rechterplaatje geeft de situatie in februari 2008. Duidelijk te zien is dat nu bijna al het ijs 1-jarig is.

Het bovenstaande plaatje is afkomstig van de site van National Geographic News (hier).


Mark Serreze over verdwijnend poolijs


'The trouble is that sea ice is now disappearing from the Arctic faster than our ability to develop new computer models and to understand what is happening there.' (Mark Serreze, US National Snow and Ice Data Centre, Boulder, Colorado) (bron)


donderdag, september 04, 2008


Rapport Deltacommissie


Voor onderstaande stukje over het rapport/advies van de Deltacommissie heb ik me gebaseerd op NRC Handelsblad, 3/9/2008, p.3, 'Geen draconische maatregelen, wel veilig' van Arjen Schreuder. Op de site van NRC vond ik dit. Het stukje heb ik ook als reactie geplaatst op de site van NRC Handelsblad.

--------------



Het rapport van de Deltacommissie is uitermate interessant. Voor het eerst geeft een overheidscommissie aan dat het water op termijn 4 meter gaat stijgen. Dat is nog niet alles. De grafiek van de commissie laat zien dat het daar volgens haar niet bij zal blijven. Die grafiek loopt niet alleen op, maar loopt steeds sneller op. Je moet dus niet alleen alle dijken voortdurend ophogen, maar je moet ze zelfs steeds sneller ophogen. Je hoeft dus geen helderziende te zijn om te voorspellen dat dat vroeg of laat mis zal gaan.

Interessant zijn verder ook de reacties op deze site. Die zijn voor een groot deel niet in de trant van laten we proberen zo lang mogelijk droge voeten te houden, maar in de trant van: wat is het probleem? Waarom moet dat ons goede geld kosten? Een erkend recept voor dijkdoorbraken. Mensen denken dat het zo'n vaart niet loopt, bezuinigen op de dijken en waterkeringen en dan...

In het rapport zitten nog meer aardige dingen. Zo worden de voorspellingen van het KNMI voor de zeespiegelstijging na 2050 losgelaten als kennelijk niet realistisch.

Hoewel men dus op termijn een gigantische zeespiegelstijging verwacht die steeds sneller zal gaan, zoekt men de oplossing vooral in het versterken van de dijken. Op termijn is dat dus geen oplossing die blijvend zal werken, maar voor de korte termijn is dat het meest voor de hand liggende.

Volgens waterbouwkundigen kan Nederland met veel moeite nog een zeespiegelstijging van 1,5 meter opvangen. De commissie verwacht in haar scenario dat dat niveau mogelijk al iets na 2100 bereikt wordt.

Het probleem met die voorspelling is echter dat het vooral koffiedik kijken is en dat dat niveau mogelijk al veel eerder bereikt wordt dan we nu voor mogelijk houden. Dat zal bijvoorbeeld gebeuren wanneer het ijs op Groenland massaal smelt.

De Groenlandse ijsmassa is al een aantal jaren aan het afnemen en zou bij volledig smelten het zeeniveau met ruim 6 meter verhogen.

Juist vandaag meldde de BBC dat er opnieuw een gigantisch ijsplaat los is gebroken van het vlakbij liggende Ellesmere Island hier. Ellesmere verliest in sneltreinvaart haar ijs, lijkt het.

Een andere indicator in dit verband is het zee-ijs in de Noordelijke Poolzee. Dit zee-ijs weerkaatst de zonnestraling en isoleert de relatief warme poolzee van de koude poollucht. (Het smelten van dit ijs heeft natuurlijk geen invloed op het zeeniveau omdat dit ijs al drijft.)

Wanneer dit zee-ijs verdwenen is, is het dus moeilijk voorstelbaar dat het Groenland-ijs dat veel zuidelijker ligt, rustig blijft liggen.

Het poolijs was vorig jaar qua oppervlakte op een historisch minimum en dit jaar opnieuw. Verder is het ijs dat er nog wel ligt, dunner dan ooit tevoren. Deze foto laat zien hoe dat zee-ijs er nu bij ligt: hier. Duidelijk te zien is dat er veel te veel blauw in zit, wat overeenkomt met een niet volledige dekking.

Deze grafiek laat de hoeveelheid zee-ijs zien ten opzichte van het gemiddelde over de jaren 1978-2000: hier. Duidelijk is te zien dat de oppervlakte op het einde van 2007 een historisch dieptepunt bereikte en dat we dit jaar opnieuw behoorlijk op weg zijn.

De site van het National Snow and Ice Data Center geeft bovenin een dagelijks kaartje van het zee-ijs: hier. Klikken op het kaartje bovenin. De rode lijn geeft aan waar het ijs eigenlijk zou moeten liggen. Duidelijk te zien is dat de oppervlakte die het ijs beslaat veel en veel te klein is in verhouding tot vroeger. Wat deze site niet laat zien, is dat heel veel van het witte gebied in feite ondertussen al voor een groot deel uit water bestaat. Bij 15% of meer zee-ijs kleurt men het desbetreffende vakje wit.

Zowel Ellesmere Island als het zee-ijs rond de Noordpool lijken dus weinig goeds te voorspellen. De anderhalve meter zeespiegelstijging die Nederland maximaal kan opvangen, zou daarom wel eens sneller een feit kunnen zijn, dan de Deltacommissie denkt.