vrijdag, oktober 27, 2006


Te veel mensen in Nederland?


Het Wereld Natuur Fonds heeft dinsdag zijn Living Planet Report gepresenteerd. Als we zo doorgaan hebben we in ongeveer 2050 twee complete aardbollen nodig om op de lange duur te kunnen overleven. Biologisch en ecologisch gezien dreigt er dus een ramp.

Hoeveel mensen zouden er in Nederland kunnen leven wanneer we geen beroep zouden kunnen doen op olie, gas, steenkool en voedsel e.d. uit andere landen. Hoeveel mensen zouden we zelf kunnen 'voeden'?

Het Living Planet Report vertelt het na enig zoeken keurig (p. 35). Nederland is één van de landen in de wereld die in dit opzicht het ongunstigst scoren. Zwitserland en de UK doen het net zo slecht of nog slechter. De Ecological Reserve or Deficit per persoon bedraagt -3.6 hectare bruikbare grond.

Per persoon hebben we 4.4 hectare nodig aan bruikbare landbouwgrond e.d. Maar in werkelijkheid hebben we maar 0.8 hectare beschikbaar. We hebben dus een tekort van 3.6 hectare per persoon. Momenteel hebben we 16.1 miljoen mensen in Nederland. Zonder gebruik van externe hulpbronnen zou ons land ruimte bieden aan 2.9 miljoen mensen. Er wonen nu 5.6 keer zoveel mensen als de ecologische voetafdruk toelaat.

Wat doen we t.z.t. met die 13.2 miljoen die we te veel hebben? Waar laten we die?


zaterdag, oktober 21, 2006


Citizendium


Citizendium is geen tandpasta voor stadsmensen. Het moet een betrouwbare Wikipedia worden, aldus Larry Sanger. Sanger was ooit betrokken bij de oprichting van de Wikipedia, maar brak later met medeoprichter Jimmy Wales en is nu een criticus van de Wikipedia. Het idee is dat alleen deskundigen in de Citizendium mogen schrijven.

Leuk idee, maar is het realistisch? Om te beginnen is de Wikipedia voor een encyclopedie naar het schijnt behoorlijk betrouwbaar. Dat is misschien niet wat we vroeger allemaal verwachtten, maar wel hoe het kennelijk is. Dat valt dus nog helemaal niet zo gemakkelijk te overtreffen.

Een volgend probleem bij de Citizendium is hoe je bepaalt of iemand wel of niet deskundig is op een bepaald gebied.

Bron: NRC Handelsblad, 18 oktober 2006, p. 19, (ANP): 'Betrouwbare' variant Wikipedia in oprichting.